Labradorer och Bluetick coonhounds

Korpklons kennel

Korpklon Hem Om oss Träningar & kurser Nyheter Våra Labradorer Fotogalleri Länkar Kontakt

Nyheter

2018 10 11

Nu är valparna besiktigade och redo att flytta till sina nya hem! Allt ser fint ut och vi är glada att ha fått följa dessa godingar!

2018 08 18

Billie har idag fått hela sju valpar; två gula och fyra svarta hanar och en svart tik!

Vi kontaktar valpintressenterna så snart vi kan.

2018 07 20

Billie är definitivt dräktig med Victor! En ordentlig mage borgar för en lämpligt stor kull. Så skoj!

 

2018 07 010

Illa har kommit hem! Hon blir allt mer försigkommen för var dag och det är skoj att följa hennes utveckling i mötet med allt det nya. Från en stilla samvaro i Danmark till en storfamilj med sex andra jyckar och litet mera liv och rörelse hos oss. Vi satsar nu på social- och miljöträning, vilket förstås är extra viktigt för en valpa som byter miljö först som 15 v gammal. Att Illa redan är duktig på att hämta och avlämna småsaker och att hon är en rackare på att simma - det är inte illa (ja ursäkta, men det är ju häften av vitsen med namnet!)

 

 

2018 06 16

Billie är nu parad med Victor, FTW Silversnipe Vector. Victor är importerad från Skottland i januari i år av Bitte Sjöblom. Han är en treårig glad och snygg hane med massor av power och ett trevligt sätt.

Se mer under Våra labradorer.

 

2018 06 08

Jag har varit hos den danska kullen och sett ut ett par fina valpar. Och jag har nu också fått besked om att jag fick den med mest krut i, så det blir skojigt! Hon ska få heta Illa!
Vi har fått nya bilder på Illa. Hon har varit runt litet varstans, och bland annat badat med sin pappa. Hon simmar redan mycket bra. Vi väntar med spänning på att få hämta hem henne den 2 juli.

2018 04 27

I sommar kommer jag att hämta hem en tikvalp från Vixiepictus’ kennel i Danmark. Hennes föräldrar är Batmoors Vitus och Batmoors Artistic Pixie Lott. Båda finns på samma kennell och är framgångsrika A-provshundar, i synnerhet hanen som är Danmarks mest framgångsrika hane. Båda är sociala, lugna och lyhörda. Jag har blivit rekommenderad kullen av en vän som sett hanen både i träning och på prov.

Jag ska lämna önskemål om vilken valp jag vill ha då jag besöker dem om en vecka. Sedan blir det ytterligare minst en resa till Jylland för att jobba med präglingen innan det är dags att hämta valpen i början av juli.

Det hela ska bli mycket spännande!

 

 

 

2018 03 15

Vi har haft valpträff och sett tre av de fem valparna Billie fick med Danny.
Molly, Cruth och Dåra visade framtassarna på vår loge där de letade dummies bland allsköns bråte i två omgångar. Det var riktigt skoj att se hur de utvecklades till den andra omgången.

Vi avslutade med att apportera knipa I snöiga buskar, och det gick också fint för alla hundarna. De visade stort intresse och bra grepp.

2018 02 15

Jag och Dåra jobbar på med salongsdressyr i form av fortgående, fotposition, inkallning, tecken och sök bland skor (!).

Ute sysslar vi med stoppsignal, inkallning och enstaka metrar med fotgående, samt förstår miljöträning i stan. Det artar sig, jag gillar henne!

 

På lördag har vi valpträff för Dåra och hennes syskon. Det ska bli riktigt skoj att se dem på logen!

 

 

2017 10 25

Vi gratulerar till Maria och Sagas (Korpklons Duchesse) fina säsong: En vinst och flera placeringar och en ny titel: LD startklass! Flott!         

                                                                                                  

 

 

 

2017 09 16

Nu är alla valpar levererade och vi kan ägna oss helt åt vår lilla Dåra den bedårande! Hon är en supermysig liten tik med ett blanserat och älskvärt sätt.  Underbar, helt enkelt!

2017 09 05

Valparna är en sköna små typer med stor lust på livet! De är mycket rörliga och nyfikna på det mesta, precis som man förstås hoppas och vill att de ska vara. De har blivit inspekterade av vänner och valpköpare i olika omgångar och de tycker alla besökare är roliga och spännande. Det känns riktigt bra!

2017 08 23

Idag har valparna både själva tagit sig ut genom hundlucke-öppningen för första gången (dock med luckan uppställd) och varit i valphagen på gräsmattan. Det var överväldigande till en början men de blev snabbat intresserade av leksaker och av gräset. Livet är spännande!

I2017 07 21

Idag valpade Billie tre tikvalpar och två hanvalpar, alla fina och friska!

Jag är i färd med att avgöra vilka som blir de lyckliga som får ta hand om ett av de små svarta liven.

Valpningen skötte Billie helt själv på fyra timmar. Duktig tik!

2017 05 21

Billie är nu parad med Minnows Irish Brand “Danny” (se bilden, tagen i regn)!

Det var den enklaste parning jag varit med om - det tog totalt cirka 4 minuter innan han klev på. Sedan hängning i cirka 20 minuter, idealiskt.

Danny var lika naturligt trevlig som förra gången och allt kändes jättebra!

 

Intresserade av en valp ur denna kombination kan höra av sig till mig.

2017 05 10

Jag har bestämt mig för att satsa på en sista parning på Billie eftersom hon är en fantastisk jakthund och en go tik.

Hennes första kull blev litet ojämn, så nu satsar jag på att använda en riktigt cool och stabil hane. Jag ska kolla på några hanar i helgen, spännande!         

2017 04 17

Ärtan är nu utlånad för att se om hon kan passa som specialsökhund. Jag bestämde mig I veckan för att inte behålla henne som avelshund eftersom jag tycker att hon är en aning för otrygg i sig själv. Som jakthund och arbetshund är hon dock en riktig stjärna, så jag hoppas det kommer att passa I den nya familjen. Vi avgör hennes framtid inom en vecka.

 

2017 01 25

Trots två fina parningar gick Bea tyvärr tom. Jag har ingen aning om varför det inte ville sig. Både hane och tik är bevisligen fertila och allt föreföll helt som det skulle. Friska djur, ingen stress, inga komplikationer. Det är ett mysterium, det här med avel. Jag tyckte allt såg bra ut under första tiden efter parningen, men när hon passerade fem veckor och jag inte såg något ökat bukomfång och inga växande spenar så började jag ana oråd. Men man hoppas ju in i det sista. Idag onsdag den 25 fick jag i alla fall ultraljudsundersökt Bea, och där fanns inte en enda liten valp trots att den empatiska kollegan letade ända framme vid levern (!).

 

Jag är själv mycket besviken då jag hade sett fram mot den här kullen, och det är ett bakslag för kenneln. Men jag hoppas och tror att detta var en tillfällighet, och att det fortfarande finns intressenter kvar på listan om jag prövar igen. Så nu väntar vi på nästa löp i skiftet juni/juli, och parar igen då. Och som det nu ser ut så vill jag ändå pröva med samma hane.

 

Jag vill uppmana alla er som stått med på valplistan att höra av er igen för att berätta om ni vill vara kvar eller strykas från listan.

 

 

2017 01 12

Trista nyheter: en son till Glenbriar Fresco - som är pappa till tygkullen - har fått ögonsjukdomen PRA av den typ som inte går att testa för. Det innebär att hundarna i tyg-kullen kan ligga i riskzonen att få denna typ av PRA.

Jag har pratat med ägaren till den sjuka hunden. Hon beskriver att hon har uppfattat det som att han alltid har sett sämre, alltså redan som unghund. Han hade “stirrande storögd blick” och ganska svårt för att markera, men hon förstod inte förrän betydligt senare att detta var symptom på sjukdom.

Detta är förstås ett viktigt observandum för oss alla som har hundar ur tygkullen. Skulle någon av hundarna har problem som ni kan relatera till synen så bör ni alltså kontrollera dem hos en ögonexpert! Men vi ska inte heller inte oroa oss i förväg, så njut av era hundar!

 

 

2016 12 15

Bea är nu parad två gånger med “Harvey” Kelmagra Cruise. Det gick finfint när hanen var lagom respektfull för Beas smak. Allt känns jättebra och vi väntar vi med spänning för att se om hon är dräktig.

I helgen vann ju också Harveys farbror Beileys Aguzannis of Fendawood championshipet i UK  och hans far Asterix blev 3:a, så vi var fått ännu ett bevis för att linjerna är goda. Dessutom har Harveys ägare Thomas Plombaek än en gång intygat hur glad han är för sin hund, och han framhäver framför allt hundens lugn på post, hans oräddhet i terrängen och hans naturliga förmåga att ta löpor. Dessutom har han ett behagligt temperament. En go hund, helt enkelt.

Spännande, eller hur?!

 

2016 12 10

Den öppna träningen blev en riktigt trevlig tillställning! Vi har totalt 11 ekipage som tränade tillsammans I två grupper, en för de yngre och en för något mera tränade hundar. Vi varvade med glögg, kaffe och kakor och hade en skön dag tillsammans. Alla verkade nöjda, också de tränade hundarna. (Hoppas få några bilder att visa med tiden...)

 

 

2016 10 27

Jag kan nu konstatera att det i år har varit osannolikt många anmälningar på varje Nkl-prov i min närhet. Vad sägs t.ex. om 53 anmälda till 16 platser? Resultatet blev att jag som bäst blev R4, dvs på 5 provanmälningar kom jag denna säsong med på endast ett prov. Vad säger det oss? Vi har ordnat alldeles för få prov! Vi måste engagera oss mer! Göra mer för varandra, helt enkelt! Den som inget ger av sin tid kan heller inte förvänta sig att få tillbaka. Så enkelt är det.

 

Men jagat har vi gjort en del, och det har varit skoj! Ärtan har skötts sig bra för att vara grön (haha!), och Bea och Billie har kommit tillbaka med den äran efter konvalescens. Gott!

2016 08 25

Ärtan har gått sitt första Nkl-prov. Hon fick ett andrapris, vilket förstås inte är vad jag hoppades, men hon gjorde egentligen ett riktigt fint arbete så jag är nöjd med henne ändå.

Provet startade med två enkelmarkeringar som var litet knepiga att avståndsbedöma. Ärtan var nog mer tagen av allt det nya på provplatsen (publik, skytt framför etc) än vad jag förstod, så det blev ett diffust arbete på båda markeringarna. Sedan följde sökarbetet, och då kom hon igång och jobbade riktigt intensivt. Hon lät sig dock styras tillbaka då hon ville gå stort, och hon fann det hon skulle. De avslutande två vattenmarkeringarna var oproblematiska, och så var vi klara. Jag gillade framför allt att hon var helt lugn och tyst vid sidan, att hon jobbade upp sig under provet och att hon var duktig i sin vilthantering.

Ärtan fick chansen att göra om markeringarna senare på dagen som sparringpartner till en hund som skulle sitta av sin passivitet, och då gjorde hon ett bra jobb på båda markeringarna. Kändes förstås skönt. Domaren beklagade att han inte fick räkna med det I prissättningen, för då hade ettan suttit som en smäck...

Jag kommer att anmäla henne igen litet senare på säsongen (så jag har större chans att komma med än just nu pga lottningen).

 

Vi har också börjat jobba med varmt vilt i riktiga jaktliga situationer, och det ser riktigt bra ut måste jag säga!

 

 

 

2016 04 19

Nu har vi haft valpträff också för Beas kull med Whiz. Vi fick se sex av de åtta hundarna och det var riktigt skojigt! Det är energiska och arbetsvilliga men samtidigt mjuka och formbara jyckar. Hundarna har kommit olika långt men visade alla fin apporteringslust och var tysta vid sidan. Viltintresset fanns där också, och ett bra apportgrepp.

Vi såg på hundarna en och en och diskuterade träning och metoder. Det är alltid givande att få frågor och få till diskussioner, och alla verkade nöjda då dagen var slut. Jag gillade det jag såg! Dagens tre extragäster, alla presumtiva intressenter på valp ur nästa Bea-kull, hade glädjande nog samma uppfattning som jag och har alla ställt sig på kö. Skoj!

På bilden: Stefan/Molly, Outi/Santos, Sofia/Silke, Stig/Elsa, Maria/Ärtan.

 

 

 

 

2016 03 28

Vi har haft valpträff för Billie-kullen. Det var mycket trevligt att träffa Olle, Anders och Rolf och deras hundar. Det vqar glada och arbetsvilliga hundar - vissa mer än andra.... :)

 

Vi tränade i två omgångar, vilket gynnade dessa hundar eftersom de alla var rätt så beroende av att få kolla av miljön innan de träningsmässigt kom till sin rätt. Det innebar att de gjorde betydligt bättre ifrån sig andra passet. Det gjorde förstås träningen betydligt skojigare, så till slut var alla nöjda med dagen. Tack för att ni kom!

 

På bilden: Mamma Billie, Rolf/Jazz, Anders/Lady, Olle/Ior.

 

 

 

 

 

2016 03 01

Nu har jag hittat täckhanen till årets kull! Kelmagra Cruise heter han - kallas Harvey och ägs av kennel Batmoors i Danmark. Läs med om honom via sidan Våra labradorer, där det finns en länk under Beas text.

En superstammad hund med ett härligt temperament och fantastiska jaktliga egenskaper. Det blir riktigt kul om det går vägen!

2016 02 04

Nya påbörjar jag på allvar letandet efter en ny trevlig hane till Bea. Jag vill ha en trygg självgående snygg hane med ruter i. Jag har span på ett par i Danmark, så det blir nog en tur över sundet snart igen. Kanske snarare än jag väntat, för nu löper Ärtan och det kan ju göra att Bea kommer igång tidigare än tänkt. Spännande igen!

 

 

 

 

2015 12 24

God Jul från Ärtan och familjen C till alla Korpklons valpköpare och vänner och annat löst folk som behöver det!

Vi hoppas ni får en lugn helg och en skön ledighet.

 

Ett Gott Nytt År laddar vi också för genom att planera valpkull på Bea (hane inte bestämd ännu), en valpträff för Bille/Murph-kullen och en för Bea/Whiz-kullen samt en hel del träningar.

 

PS Ärtan tyckte inte om blixten.... DS

 

 

 

 

2015 12 04

Bea har varit i Danmark och apporterat fasaner. Vi var på mycket fina marker på Fyn och njöt av gästvänlighet och glädjen av att omges av folk som förstår att uppskatta gott hundarbete. Bea gjorde riktigt bra ifrån sig trots att hon nu varit i det närmaste helt “avställd” sedan sista andjakten i början av november.

 

Ibland är det lurigt att hitta hem till matte när man har fasanvingar “all over”....

 

 

 

 

 

Jag måste också visa en bild på min idol Gerda, kruttanten som nu hunnit bli hela 89 år men ännu är med och apporterar vintern igenom! En fantastisk dam!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2015 11 14

Vi har haft en helkul championatsträff för Korpklons apporteringschampions!

Vi hade besök av Lasse och Fixa, Ann och Milou samt Helena och Bolt, och jag deltog själv med Bea. De som tyvärr missade skojigheterna var Anna (som ju fick den första championen med Smilla, som är i hundhimlen nu) och Martina med Kiwi. Vi hade fantastisk hjälp av Olle, Elena och Karin - tack till er! De hade förberett ett annorlunda WT på Olles marker med bland annat markeringar för både hund och förare, dirigering av extremt olydig hund (i form av Olle - en fullkomligt oförglömlig upplevelse!) och köttbullerace. Därefter åt vi god mat och drack vin hemma hos oss. En härlig dag!

 

 

 

2015 10 09

Jag har nu sålt Kaja till Stefan Lindqvist för att hon ska bli hans nya specialsökhund. Jag tyckte inte hon passade som avelshund eftersom hon var för vek och visade en del osäkerhet för t ex barn, och hade litet svårt att avreagera.

 

Stefan och Kaja går dock mycket bra ihop och allt känns riktigt bra - framför allt för Kaja!  

2015 10 08

Grattis Maria och Lakrits, som idag blivit godkänd på Kkl!! Maria har planerat väl och tränat målmedvetet för att få sin arbetsivriga hund lugn på pass och det har givit effekt. Vi gläder oss åt ännu en duktig jakthund, men också åt att hans matte har insett hur skoj det är med en jagande hund - inte “bara” en brukshund!

 

 

 

2015 09 20

Bea har blivit SEJ(j)Ch!

Vi startade på det berömda (?) walk-up-provet i Växjö på fina marker med naturliga svårigheter. Vi startade fyra ekipage i rad på en ås. Vi fick varsin vattenmarkering så hundarna först fick springa utför backen cirka 60 meter och sedan simma ut 30 meter för att få vittring av dummien. Sedan fick vi en ganska diffus markeing, där jag tyvärr missbedömde avstånde och la Bea 10 meter för kort. Till slut var domaren plågad av min klantighet och rekommenderade att jag la hunden 10 m längre ut - och se, så kom hon med den. Därefter fick vi en 50 m dirigering i slyig terräng, där jag återigen såg fel pga mitt obefintliga djupseende. Denna gång tvingade jag hunden från vittringen och la henne för långt ut. Samma sak upprepades; domaren tipsade om var dummien var och jag bytte område och Bea kom med dummien - men hon hade visat att hon verkligen var styrbar! Därefter fick vi ett mindre sök som hon löste riktigt snabbt. Så gick det en dubbelmarkering som vi fick den först kastade på som hund nr två. Jag skickade hunden, gick fram för att se bättre, snubblade omkull, reste mig och tog emot hunden - hon hade spikat medan jag kravlade på marken. Kontenta: hunden klarar det bättre utan matte.... Så fick vi en sned dirigering ut i vattnet som vi klarade med litet omstyrning, men Bea var mycket lydig hela tiden.

Avslutningsvis gick det en drive som vi fick sitta och vänta på, och så fick vi hämta två dummies var. Den första tog hon närmast som minnesmarkering, och sedan dröjde det en bra stund innan hon kom med nr två. Så var vi klara! Domaren tyckte hunden (!) var riktigt duktig och ovanligt lydig. Mattes insats lämnade dock en del att önska, men det var ju hunden som bedömdes som tur var....

 

Så fick jag min femte champion! Hurra!!!

Dessutom kul att Bea fick avsluta sin B-provskarriär med att få dagens enda 1a!

 

 

2015 09 11

Bea har blivit godkänd på Praktiskt Jaktprov! Vi gick för Pelle Björk på Björkvik och det var förstås fint att få vara på “hemmaplan”! Ändå är det ju mycket som ska stämma för att det ska passa domaren, så litet nervös var jag allt. Bea är ju en snabb och ivrig dam att hålla ihop under en hel dags jakt, och det händer ju att hundar tar litet för mycket egna initiativ under en dag då det fälls mycket fågel. Till saken hör också att det denna dag var kungajakt!

Bea skötte sig dock mycket bra och Pelle gillade det han såg. Han tyckte att hon var stabil och arbetade hårt och motiverat hela dagen och visade de egenskaper man vill se hos en god jakthund.

 

Jag fick faktiskt också hämta 10 fåglar som Kungen skjutit. De tre provhundarna och domaren stod i drev två på en ö mitt i en av de större dammarna och apporterade för Kungen och en annan skytt. Jag satt vid ett tillfälle gömd i ett buskage när jag fick i uppgift att hämta en and som låg i vattnet framför Kungen. Jag kröp fram och satte mig fem meter bakom honom och försökte lokalisera anden, som låg skymd för mig. Kungen vände sig till slut om och sa till mig: - “Den ligger där”, och pekade till vänster. Jag flyttade mig och fick syn på fågeln - bara fåniga fem meter ut i vattnet. Jag skickade Bea, som apporterade snabbt och lätt. Pelle gjorde tummen upp.

 

Kan man räkna sig som hovappportör nu då?

 

2015 08 05

Jag har inte skrivit på länge - en reaktion på att bli av med valparna kanske? Det är mycket arbete.... Men lilla Ärtan är ju kvar hos oss och det gläder oss mycket! Se bilden.

 

Bea har startat på sitt första prov som mamma, och klarade det OK med ett 2:a pris i Ekl. Det var de knepiga (dåligt kastade - igen!) markeringarna som fällde så gott som samtliga deltagare. Ingen 1:a delades ut på lördagen då jag startade, och det är ju ovanligt.

 

Maria och Lakrits startade i samma klass och fick med sig ett 3:e pris, vilket var OK som debut i Ekl tycker jag!

 

Grattis också till Micke och Innis, som har startat WT med finfina resultat i sommar! De startade också på B-prov i Dk och fick ett 2:a pris - de snubblade på strandkanten kan man väl säga. Snöpligt, men ettan kommer nästa gång.

 

 

        

2015 05 15

Nu har vi börjat ta ut valparna i trädgården. Det är alltid roligt att de hur de beter sig och vad de reagerar på. De är jämna och fina tycker jag. Bilden visar hur transporten går till - med Valpexpressen! Bra miljöträning redan före leverans.

2015 05 17

Grattis Helena och Bolt som blev trea på Paw of Sweden Cup Ekl WT i Bromölla i helgen! Bra jobbat i fin konkurrens!

 

Grattis också Maria och Lakrits som blev 2:a Ekl WT i Sexdrega (eller var det nu var) i helgen!

Maria skrev ödmjukt: - Han är duktig när matte gör rätt! Bra analys där, Maria!

 

2015 05 01

Valparna är avmaskade och börjar arta sig fint. Det är skoj att följa dem och de hur de utvecklas!

2015 04 15

Nu är de här! Fem tikar och tre hanar, alla mycket fina! Vi är förstås nästan lika stolta som modern, som inte lämnar deras sida frivilligt - henne får man dra ut på kissrunda. Hormoner är fina grejer!

2014 04 13

Nu är det nära! Bea är stor som en ballong och orkar inte äta för det är liksom redan fullt i buken.... Handmatas hon så äter hon en liten skvätt på nåder, det är alltså frukost på sängen som gäller för prinsessan. Och matte har degraderat sig själv till tjänstefolk, servicepersonal. Vad gör man inte...?!

 

 

2015 04 13

Grattis Micke Bagge och Innis som samlade ihop över 90 på WT:t i Bromölla och vinst i Ökl! Nu har Innis startat fem WT i rad med poäng över 90 p och placering, varav fyra starter i Nkl och en i Ökl respektive tre av starterna med husse och två med matte. Duktig hund! Och förstås duktiga förare också!

 

Grattis också Maria Rickardsson och Lakrits som först tog en rak 1:a Ökl i lördags och sedan kammade ihop 84 poäng och en andra plats på sin första start i Ekl WT på söndagen. Fantastiskt!

 

 

 

2015 03 08

Bea är dräktig! Min goa kollega Caroline ultraljudsundersökte Bea dag, och vi såg ett litet gäng därinne! Där är i alla fall fyra stycken - fler är svårt att räkna med ultraljud. Det är fantastikt spännande att kolla den där skärmen, och alltid lika skoj när där dyker upp fosterblåsor! Kolla bilden; först fyra olika fosterblåsor som vi fotade separat, sedan en bild där man faktiske ser tre olika blåsor samtidigt

2015 02 16

Bea är nu parad med Whiz! Vi åkte upp på fredagen på 13:e dygnet av löpet, efter ett progesterontest på torsdag morgon som visade 8,8 nmol. Det visade sig bli en parning på lördagkvällen precis som beräknat. Hängningen varade i 19 minuter. På söndagen blev det ytterligare en parning, denna gång med hela 27 minuters hängning.

Vi hoppas nu få valpar runt den 13 april.

 

 

2015 01 25

Nu har jag och Bea varit i Dalarna och hälsat på hos Gunilla och Lars Lindblom, kennel Rockdoves, där vi träffade Glenbriar Fresco “Whiz”. Whiz är en trevlig och go hane med ett okomplicerat sätt. Han har fyra kullar sedan tidigare, och jag ser en av hans söner, Boogie, på nära håll varje höst då vi jagar på Björkvik med Carina Sandberg. Boogie är en riktig jaktmaskin, också lätt att ha att göra med och trevlig. Carina talar mycket väl om både Boogie och Whiz, som är ganska lika. Whiz har också en bror Drummer som finns hos Åsa Norrby och har använts flitigt i avel inom jaktretrieverklubben. Han har många jaktligt mycket dugliga avkommor och bra ledstatistik.  

 

Vi har därför valt att planera för att para Bea med Glenbriar Fresco när hon löper nu i februari. Vi är glada att Gunilla och Lasse ger oss den här chansen - de låter honom inte para så många tikar, så det är kul att Bea föll dem i smaken! Se mer om den planerade kullen här.

 

2015 01 11

Nu har jag varit i Danmark och hälsat på Bjoljahn Chief och Bjoljahn Maddox/Milo hos Tanja Thorsen. Trevligt att träffa dem alla tre, men turen blev litet forcerad på grund av det urusla  vädret. Jag fick se två trevliga hundar, men är ännu inte helt säker på att någon av dem är rätt för Bea. Som ni vet finns det ju många duktiga och trevliga hundar men det är inte alla som passar att avla ihop.

 

Jag ska därför också åka till Rockdoves kennel och se på Glenbriar Fresco “Whiz”, en hane som blir fem år i år och är importerad från Irland för sin goda mentalitet och sin jaktliga styrka. Det är Whiz ni ser på bilden.

 

 

2014 12 29

Om allt går som det ska så åker jag till Danmark på fredag den 2/1 och tittar på en ung hane som kan vara intressant att använda till Bea. Han heter Bjoljahn Chief och finns hos Tanja Thorsen på Själland. Det ska bli riktigt spännande att träffa båda Tanja och Chief och se om detta är rätt.

2014 12 14

Jag har kommit en bit på vägen att utse hane och förbereda Bea för parning. Jag har en hane på G i Danmark som jag hoppas kunna presentera här inom kort. Jag har också sänt prover på Bea och kan glädjande nog medela att hon är fri från SD2-genen, vilket ju är bra att veta med tanke på hennes relativt lilla storlek. Ni som sett henne vet ju dock att hon är helt proportionerlig. Hon har också normalstora syskon, så jag är inte förvånad - bara glad!

Hon är dessutom fri från PRA- och CNM-generna, vilket förstås öppnar för fler kombinationsmöjligheter avelsmässigt. Bra för kenneln!

 

 

 

2014 11 23

Bea har startat praktiskt jaktprov på Sperlingsholm. Hon gjorde en jaktligt sett god insats med flera fina arbeten och var tyst och fin. Tyvärr var hon dock litet för slarvigt förd av sin matte under tidigare del av säsongen, och var dessutom inte särskilt erfaren av fasanjakt. Detta ledde til att hon knallade två gånger mot slutet av dagen, och det är förstås diskvalificerande. Det var riktigt surt, men jag är nöjd med övriga delar av hennes insats och med domarens mycket fina protokoll - förutom att hon “utan kommando lämnade förarens sida i avsikt att apportera” så ser är protokollet fullt av trevliga kommentarer om förmåga att arbeta snabbt och effektivt med löpor etc. På det igen alltså - nästa år!

 

 

 

2014 10 25

Bea har fått 1 Hp Ekl! Vi startade i första par på Halmstadprovet i frisk vind och regn, och blev bedömda av danske domaren Walter Mygil. Provet startade med en enkelmarkering per hund (Bea spikade), följdt av ett sök där domaren hade sett nog efter endast fyra vilt, eftersom Bea täckte hela området och varit enastående bra med sitt näsarbete. Sedan följde en dubbel på vatten (Bea spikade) och vattendirigering (Bea tog en rak linje, föll av med vinden och vände upp på vittringen på 15 m håll utan signaler) samt landdirigeringen (raklinje, en signal och söksignal, snabbt och effektivt) där hundarna skiftades åt. Slutligen gjorde andra hunden sitt sök och de bytte enkelmarkering (Bea spikade igen).

Werner Mygil prisade hennes precisa markeringsarbete, samarbetsvilja och näsarbete. Vid prisutdelningen sa han:

- Ibland får man som domare fråga sig: - Kan det här göras bättre? I det här fallet var svaret Nej, inte i något enskilt moment kan det göras bättre - 1 Hp!

 

Jag fick också se Maria och Lakrits starta i Ökl. Maria var fokuserad på att hålla ihop Lakrits så att han skulle gå fot och vara tyst, och det lyckades så väl att det räckte till ett tredje pris - det som hindrade ett bättre pris var denna gång endast vattendirigeringen, vilket ju “bara” är att träna igenom (!). Det tuffa problemet (fotgående + att få en hund som fått vanan att pipa att istället hålla tyst) lyckades riktigt bra. Det var riktigt kul att få se dem ta ett stort steg framåt!

 

2014 10 08

Kaja har fått 1 Hp Nkl! Hon hade en riktigt bra dag på Sjööna norr om Borås och imponerade på domare Leif Asp, som sammanfattade på följande vis:

- “Det går att göra det lika bra, men banne mig inte bättre.”

Provet var okomplicerat som sig bör, med två enkelmarkeringar på vatten och två på land och ett sök däremellan. Kaja gjorde det felfritt.

2014 09 14

Bea har gått Ekl-prov i Hjo och fått en tvåa. Jag var nöjd med hennes insats men mycket besviken på provet och domaren. Vi fick tydligt veta att han förväntade sig att få se hundarna markera utan att förarna lade sig i. Men sedan började det med att det första paret får fullkomligt urusla kast och inte har den blekaste chans att se två av fyra markeringar. Hur ska de då kunna göra ett vettigt arbetet utan att vi ens ska få hjälpa till?

Istället blev det ju övningar av typen en markering följd av ett linjetag (med fel utskickskommando) till en punkt 10 m i sida till markeringen - skitsvårt! Den övningen gjorde ingen av hundarna bra, för de blev ju skickade med fel kommando och uppstyrda alldeles för sent, och vi tränar inte heller med så små vinklar (men däremot tränar vi målområden, vilket ju stökade till det för varenda ekipage den här gången). Idiotisk övning och en besvikelse för alla deltagarna.

Det väcker å andra sidan tanken på vad vi får ihop för funkisar på våra prov. Om vi inte vill ha dåliga kast får vi se till att själva ställa upp och kasta. Inte mer med det.

 

 

 

2014 09 11

Grattis SEJ(j)Ch Korpklons Fennek/Kiwi och Martina Fransson! Idag gick Martina och Kiwi det praktiska jaktprovet på Björkvik och Kiwi blev godkänd av domaren Pelle Björk och är därmed jaktchampion! Jag var med och kunde stolt sälla mig till gratulanterna när dagen var slut. Kiwi höll ihop hela dagen och orkade lyda också den tredje såten och var därmed färdigbedömd. Den fjärde och sista såten var hon “fri” och vi kunde stå ihop och bara njuta av våra duktiga hundar och en härlig dag tillsammans. Super!

 

Grattis också till Annette Andersson och Korpklons Malva som nu kan titulera sig svensk viltspårschampion (SE Vch)! Matte och uppfödarna är nog lika stolta! Vad vi förstår har det gått lätt och smidigt att nå championatet - superskoj!

2014 09 07

Idag har Bea fått 1a pris Ekl! Vi startade för Birgitta Staflund på en fantastisk provplats söder om Jönköping. Det var en okomplicerat prov där markerna var hela utmaningen. Bea gjorde en fin dubbelmakering på land, en OK dirigering på land, en något omständig men helt godkänd vattendirigering, och en Ok vattenmarkering. Sedan avslutade hon med att kämpa järnet i ett tungt och tufft vattensök över en hel massa små starriga öar och längs tunglöpta kanter. Duktiga Bea!

 

 

2014 08 04

Jag har varit på prov: Kaja debuterade i Nkl genom att göra en riktigt fin insats - fram till sista viltet, som var en kanin. Det hade vi (jag!) glömt att öva på. Matte surnade till och uppmanade henne att ta den, men då verkade Kaja tänka- Du låter arg så jag ska nog inte röra den. Funkade inte med mindre än att jag fick bryta och gå fram och stoppa in den i hennes mun. Sedan fattade hon och då var det superenkelt att ta upp den. Typexempel på: 1) man ska öva alla de kända momenten i en prövning, 2) hundarna är inga maskiner, 3) varför sura ihop - det går absolut inte med en mjuk hund. Slutsats; gör om, gör rätt - vi kommer igen.

Bea debuterade i Ekl på ett ömsom bra, ömson mindre bra sätt. Vi började med en dubbel på vatten, då hon var supertänd och sprang över båda. Sedan fick vi revanschera oss på dubbeln på land, en kluring på rad som hon spikade. Landdirigeringen blev litet sned men OK. Vattendirigeringen kunde vi definitivt gjort snyggare, det blev mycket sicksack. Söket slutligen gjorde hon OK med tanke på omständigheterna - hon fann fem dummies på ett snyggt och effektivt sätt, men tog sedan slut och började kryssa runt utan att ta ny mark.

Jag konstaterar att det är svårt att förbereda en het hund på en het dag: Bea behover man plocka ur litet iver innan man startar, men en het dag behover ju en hund all energi den har för att orka söket. Den här gången kanske det skulle funkat bättre trots allt om jag hade plockat ner henne mer så att hon inte tramsat runt i sitt vattenarbete. Jag får väl pröva nästa gång. Vi har dubbla starter i Norrköping om två veckor. På’t igen!

Sedan kan man ju alltid glädjas åt att domaren gillade Kaja och beklagade att hon inte kunde ge ett första pris tilll till henne, samt att två tjejer på Ekl-rutan kom fram och talade om hur mycket de tyckte om Bea. Det gör jag också. Vad glad man blir för snälla ord!

 

 

 

2014 08 03

Stort grattis till Susanne, Micke och Innis/Korpklons Sjöorre, som tog en fjärdeplats på sista WT’t och tog sig upp på en härlig andraplats totalt i Smålandscupen, fantastiskt!

Tilläggas bör att Innis har förts omväxlande av både matte och husse i cupen. Att detta inte förvirrat eller stört Innis gillar vi skarpt - hundar som är följsamma med flera förare har rätta inställningen till (sam-)arbete!

 

 

2014 08 03

Stort GRATTIS till Helena och Bolt/Korpklons Frett, som i 30-gradig hetta sopade (gräs)mattan med alla sina konkurrenter och vann det stora mocktrial-provet som arrangerades i Asa i Småland! Ni imponerar sannerligen, jämn och bra prestation under hela året, och med tanke på Bolts ålder så kommer ni ju dessutom bara att bli bättre framöver... Det ska bli superspännande att följa er!

 

(Sorry för den snodda bilden, men det är som bekant svårt att fota en svart mellan två vita i solen).

2014 07 20

Helena och Bolt har varit på WT och vunnit Ekl - igen! Ett superekipage är vad ni är! Dessutom fick Bolt utmärkelse som snyggaste hund, vilket var mer än vad vi räknat med. Klorna är ju inte kända för att vara snygga direkt, men det vänder kanske nu?

 

Dessutom har Bolt blivit NOJCh genom två raka ettor i Norge - jag är stum av beundran!

 

 

 

2014 07 22

Vår bluetick-kull om tre valpar växer och mår bra, och vi hoppas de nya ägarna ska bli riktigt nöjda. För oss inleds en ny period när nu Racces sperma är slut, och vi får fundera på hur vi ska jobba vidare med blueticken.

Racces son Gunnar har varit i grishägn och skällt nassar. Han var litet försiktig men gjorde vad han skulle. Vi hoppas att generna finns där i rätt kombination. Också lilla Loka var med (i koppel) och visade att hon tycker grisar är suuuperkul!

 

 

2014 07 05

Valpträff! Vad trevligt det var att träffa både stora och små Klor och deras ägare! Vi gjorde en valpbana på logen där glinen från årets kull fick gå runt med sina ägare över konstigt underlag, runt skrammel och rörliga konstigheter och över fysiska hinder. Vi avslutade med att alla fick ta mod till sig och komma sig över kanten till en gammal tvättbalja och där på botten hitta en dummy eller godis (beroende på träningsgrad). Det skiljde en del på hur lätt det var för dem, men alla lyckades. En hoppade huvudstupa på ett sätt som skulle fått en simhoppsdomare lyrisk.....

De större hundarna fick på förmiddagen träna på markeringar och linjetag längs en planerad walk-up, och på eftermiddagen bygge vi ihop det - mer eller mindre. Värmen blev litet för mycket för dem och det blev en halvdan avslutning. Vi revanscherade oss dock och repeterade nästa dag. Det gick då riktigt bra med ffa de linjer vi tränade på dagen innan. Värt att tänka på i fortsättningen då vi planerar träningar.

Tack alla ni som kom och visade upp era hundar! Det är ni som gör hunderiet skoj att hålla på med!

 

 

 

2014 04 27

Jag har varit på kurs lördag-söndag för Åsa Norrby från Jaktretrieverklubben. Det var trevligt, hon är kunnig och känns förtroendeingivande samtidigt som hon är mycket energisk och inspirerande. Schysst upplägg med inriktning på att lyckas men med utmaningar längs vägen. Kändes bra!

 

Jag varvade Kaja och Bea på lördagen, och ägade söndagen enbart åt Bea. Båda två skötte sig mycket bra  och jag är riktigt nöjd med dem. De uppför sig väl i gruppen och störs inte av vare sig folk eller andra hundar - de jobbar på helt enkelt och gör det man ber dem om. Bea fick på lördagen ett par svåra uppgifter som vi inte var helt klara för. Jag gick tillbaka och redde ut det innan jag åkte hem, så det blev ändå en nyttig erfarenhet. Hon klarade sedan allt prickfritt på söndagen, också en dirigering på lång blind mellan två kända targetområden. Själv kunde jag dock inte låta bli att lägga mig i med pipan... helt i onödan förstås två gånger. Svårt!

 

Jag har nu en del att smälta och omsätta i praktiken i min egen träning. Jag har också fått med mig en hel del till mina kommande kurser. Det är skojigt att utvecklas!

 

 

 

2014 04 26

Grattis till våra duktiga valpköpare som visat framfötterna på WT och på B-prov:

 

- Martina med Kiwi och Helena med Bolt, som blev 2:a och 3:a med fantastiska 94 respektive 92 poäng i Ekl på WT i Bromöllla,

- Mikael med Innis, som fick en 1:a Nkl i Skåne,

- Maria med Lakrits, som blev två i Ökl på WT i Halland!

 

 

 

 

2014 04 25

Nu har vi fått hem den gråa lilla lurvetussen! Vi har prövat flera nya namn; Ulla (för hon är en ulltuss) och det nya favoritnamnet Loka - som i Björnloka. Loka blev bäst, så det heter hon från och med nu. Hon är en trevlig bekantskap som snabbt har funnit sin plats i flocken och som är trivsam att ha i knäet. Dessutom är hon lättlärd så snart man lockar med mat: hon lärde sig mycket snabbt att inkallningssignalen betyder godis. Praktiskt!

 

 

 

 

2014 04 17

Vi ska bli med gråhund! Imorgon hämtar vi en liten tikvalp som ska heta Rut. Hon ska bli björn- och grishund är det tänkt. Ove har hittat skojiga linjer med bra dådkraft och rovviltsintesse, så det blir riktigt intressant att se hur det går!

Men jag misstänker att hon blir soffhund de första månderna, liten och luden som hon är...

Bilder kommer inom kort!

 

 

 

2014 04 14

Peggy blev idag inseminerad med sista dosen av Raccoons sperma. Spännande att se om vi får någon kull, men också i det större perspektivet hur det artar sig för bluetickhundarna i Sverige. Vid kontakterna med ägarna till den senaste kullen så låter det riktigt bra på nästan alla håll.

Om Peggy blir dräktig så får vi en kull i mitten av juni, leverens i mitten av augusti. Glädjande nog så är intresset mycket stor för den här kullen!

2014 03 17

Alla valpar är nu levererade och det återstår bara en massa städjobb.... Vi pustar ut och är glada för att allt gått bra och att vi fått trevliga valpköpare också denna gång (se bilder I galleriet).

 

Det är både vemodigt och skoj att leverera de små. Men framför allt det är fantastiskt att få lämna över en liten varm och mjuk goding till en människa som får en tår i ögonvrån och viskar: - Du anar inte hur mycket jag har längtat...!

 

 

 

2014 02 24

Måste bara lägga ut en ögonblicksbild - alla har vi väl mindre bra dagar ibland....

 

Och Nej - han har inget fel på vare sig ögon eller mun.

Det måste betyda att kameran ljuger, eller?

2014 02 24

Valparna är avmaskade och har börjat få fart, de är riktigt mysiga och keliga. De är nu i stadiet när de upptäcker vad skojigt det är att strimla tidningar och döda filtar, så det där med att hålla golvet snyggt i valprummet är ett evighetsarbete som är ogjort innan det är avslutat. Så är det att ha valpar, helt enkelt!

Billie å sin sida tycker att hon mjölkat färdigt, så nu har hon skolat om valparna på mjukfoder, dvs hon kräks så fort hon kommer in till dem efter en stund hos oss. Renlighet är ett relativt fenomen...

 

Fast det är ju ett nöje att se de små gullungarna, eller hur?

 

 

2014 02 19

Idag har valparna varit ute för första gången! Det var verkligen på tiden, det är länge sedan jag haft en tidigt född kull som därför fått komma ut sent. Vanligen brukar de till och med kunna ta sig för egen hand genom luckan när de är fem veckor gamla, men vinterkullar blir det litet annorlunda med.

2014 01 20

Doris åkte till Danmark och försökte charma brallorna av Barney, men han ville inte para. Vi är mycket ledsna eftersom både vi och många intressenter såg fram emot denna kombination. Men det blir inte alltid som man tänkt sig och hoppats. Det är nu istället läge att glädja sig åt Billies sju fina valpar.

Och åt Kaja, som faktiskt var med på fasanjakt och fick hämta en enda “riktig” fasanmarkering, vilket ju var alldeles utmärkt passande.

2014 01 13

Billie har fått 2 tikar och 5 hanar, alla mycket fina och pigga! Valpningen gick bra, den ljusa hanen kom som nr ett med ändan först och sedan följde sex till. Billie har sedan dess skött sin kull med den äran! Hon har ärvt sin mors intensiva moderskänslor och slickar sina valpar så de hon blir skinnflådd på läpparna!

På bilden ser man den kaxigaste valpen av alla (en tik), som har klättrat upp på de andra för att få bästa läget. Go girl, go!

Fler bilder finns i galleriet!

 

 

2014 01 07

Doris har just börjat löpa och vi har nu definitivt bestämt att vi parar henne med DKFTCh Ellijas Dudley “Barney” istället för Benny, som är ung och omeriterad (men har tiden framför sig!). Benny kan fortfarande vara intressant till en annan tik framöver, det återstår att se, men nu är det Barney som vi satsar på till Doris. Jag tror på att det blir riktigt starka och arbetsvilliga hundar med bra fysik och ett trevligt sätt!

Om allt funkar blir det valpar runt den 20 mars.